Wat is een trilplaat?
Een trilplaat kan worden beschouwd als een fitnesstoestel met een trillende plaat waarop je rechtop kan gaan staan. Deze plaat gaat vervolgens beginnen met trillen waardoor het je lichaam als het ware uit balans brengt. Bijgevolg zal je lichaam je spieren gaan aanspannen om je lichaam terug in balans te brengen. Binnen het fitnessgebeuren bestaat de mogelijkheid om enkel op de trilplaat een work-out te doen. Daarnaast kan je de trilplaat ook aanwenden voor een aanvulling op je gewone sporttraining. De totale sportbeoefening zal veel efficiënter zijn en met veel meer resultaat.
Fitness op de trilplaat: gezondheidsrisico’s?
Een trilplaat zorgt ervoor dat je dubbel zo efficiënt zal gaan trainen. In principe is de trilplaat er voor iedereen. Echter wordt het wel afgeraden voor zwangere vrouwen of blessuregevoelige mensen aan rug of knieën. In ieder geval is begeleiding op de trilplaat zeker en vast een goed idee. Een kinesist of een PT kan je op weg zetten hoe je de trilplaat op een gezonde manier gaat gebruiken. Je houding op de trilplaat en de gelijkmatige belasting van alle spiergroepen zijn hier van groot belang.
Waarom een work-out op de trilplaat?
Fitness op de trilplaat kan je helpen om een mooier en strakker figuur te krijgen. De trilplaat zal immers helpen om vetmassa om te zetten in spiermassa. Veel vrouwen zijn dan ook voorstander van de trilplaat omdat het kan helpen tegen de zogenaamde sinaasappelhuid of cellulitis. Daarnaast laat de trilplaat je bloed in je lichaam beter doorstromen. In ieder geval ga je met een trilplaat je fysieke conditie niet heel veel verbeteren. Om hieraan te werken zal je nog altijd aerobe oefeningen moeten doen zoals lopen, fietsen of zwemmen.
Trilplaat voor jong en oud?
De trilplaat is er voor alle leeftijdscategorieën, zowel voor man als vrouw. De meeste mensen zullen de trilplaat gaan gebruiken om het kilootje teveel weg te werken. Om alle spiergroepen te laten werken, gaan kinesisten of sportartsen een aantal van hun patiënten de trilplaat aanraden om te revalideren na een ongeluk of een zware sportblessure.
Trilplaatoefeningen en frequentie
De meest gekende oefening op de trilplaat is de “squat”. Hierbij zal je je bil- en bovenbeenspieren gaan trainen waarbij je op en neer door je benen gaat. Oefeningen voor de armen, rug en borst zijn ook perfect mogelijk op de trilplaat. In de vrouwenwereld spreekt men dan van een B(uik)B(orst)B(il)-work-out. Er wordt aangeraden om de oefeningen op de trilplaat tot 3 keer per week te doen en dit telkens voor een halfuurtje. De reden waarom je dit niet meer hoeft te doen is omdat je spieren veel sneller gaan verzuren door de hoge trainingsintensiteit. Na de trilplaat doe je er alvast goed aan om je lichaam de nodige rust te gunnen.
Trilplaat als ondersteuning van een volledige work-out
De ideale combinatie voor een sporter is de trilplaat te gebruiken als aanvulling op een duurtraining. Op deze manier zal je via de aerobe sport je conditie gaan opbouwen, en vervolgens via de trilplaatoefeningen al je spiergroepen gaan versterken. Een mooi meegenomen voordeel is dat je lichaamsvet wordt omgezet in spieren. Op termijn zal je metabolisme - door de toename van spiermassa - meer gaan verbranden, waardoor je geleidelijk aan enkele kilootjes zal verliezen.